A sminkes szakmát érintő változások 2021-ben

sinkes szakma

2021-ben az egész oktatási rendszer átformálásra kerül. Eltörölték az OKJ-s (Országos Képzési Jegyzék) képzéseket, helyette Szakmajegyzék lett, és a legtöbb képesítést csak iskolarendszerű képzésben lehet elvégezni. 

A sminkes szakmát is jelentős változások érik majd.

A sminkes szakma eddig nem volt önálló szakma.
Nem lehetett önálló vállalkozást nyitni sminkes oklevéllel, kizárólag Kozmetikus OKJ-s végzettséggel, illetve az 1-2 éve új szakmaként létrehozott Szépségtanácsadó OKJ-s vizsgával. Így, ha valaki sminkesként (vagy pillásként) szeretett volna dolgozni, ezen szakmákat is meg kellett szerezze a sminkes vagy pillás végzettsége mellé. A Szépségtanácsadó szakma körül egy kis felfordulás keletkezett 2020-ban, visszavonták az érvényességét, azonban a szépségszakma küzdelme eredményeként, akik már megszerezték a vizsgát, továbbra is jogosultak maradtak a vállalkozásra.
Idén pedig ez a szakma meg is szűnt.

Jelenleg pedig teljes átformálás zajlik.
Tavaly már megjelent a szakmai jegyzékben egy beregisztrált programkövetelmény, melynek neve Sminkes és szempillaépítő. Ez 800 órás képzésként van beregisztrálva, ahol a programkövetelmény tartalmazza a következőket: sminkelés, színházi és karakter sminkek, maszkkészítés, testfestés, szempillaépítés, szemöldöklaminálás, szemöldök henna festés, marketing ismeretek, művészettörténet stb.

Ezáltal 2021-ben a önálló szakmává válik a sminkes szakma, mint Sminkes és szempillaépítő.
Önálló vállalkozás nyitására is alkalmas államilag elismert bizonyítvány szerezhető majd.
Ahhoz, hogy valaki ilyen képzést tarthasson, rengeteg engedélyeztetési eljáráson kell keresztül menni, mely elég költséges is. Szűkülni fog, hogy melyik sminkiskolák tartanak majd ilyen képzéseket. Az biztos, hogy a programkövetelmény miatt a képzések ára neves sminkiskolákban igen borsos lesz, 1-1,5 millió forint között várhatóak. Azonban Diák Hitel igényelhető rájuk.

sminkes szakma, sminkiskolaHa valaki nem engedélyezteti a sminkes képzését, kizárólag olyan oktatást tarthat, mely bejelentés köteles, és a képzés végén tanúsítványt ad.
A tanúsítvány azonban nem alkalmas önálló vállalkozás indítására, csak egy papír arról, hogy valaki elvégezte a tanfolyamot.
Nálam idén még biztosan ez a forma lesz csak elérhető a tanulni vágyók számára, jelenleg a 80 órás képzésekre lehet jelentkezni.

Azonban lehetősége lesz a nálam végzett tanulóknak beszámíttatni a megszerzett tudást egy másik sminkiskolának köszönhetően, ahol elérhető lesz a hivatalos 800 órás képzés!

Így, a nálam tanúsítványt szerzett tanulóknak ott már kevesebb óraszámot kell lejárnia, és kedvezőbb áron tudnak becsatlakozni a Sminkes és szempillaépítő képzésbe. Ezáltal amennyiben nálam szeretnél sminkesnek tanulni, de szeretnél államilag elismert hivatalos papírra is szert tenni kedvezőbb feltételekkel, arra is lesz lehetőség!

Jelenleg tehát, ha valaki sminkesként vállalkozást szeretne indítani, vagy Kozmetikus végzettséggel vagy Szépségtanácsadó OKJ vizsgával kell rendelkeznie.
A közeljövőben pedig vagy Kozmetikus végzettséggel vagy az új Sminkes és szempillaépítő 800 órás képzés elvégzésével teheti majd ezt meg.

Hogy pontosan hogy fog zajlani az új hivatalos Sminkes és szempillaépítő képzési és vizsgarendszer még nem tudni, jelenleg van kialakítás és szervezés alatt az egész.
Ahogy újabb és pontosabb információk birtokába kerülök, fogom hozni a további részleteket a Sminkes és szempillaépítő képzéssel kapcsolatban is, és a nálam végzett tanulók tanúsítványának beszámításával kapcsolatban is!

Dóri